Weten hoe je de canonical tag correct gebruikt, is essentieel voor SEO. Hier leggen we alles uit wat je moet weten over deze tag en hoe je hem kunt gebruiken om je webprestaties te verbeteren.
Inhoudsopgave
Wat is een canonieke
Een canonical tag is een HTML-element dat aan Google of andere zoekmachines aangeeft dat een bepaalde pagina eerder moet worden gezien dan een andere die precies dezelfde inhoud heeft. Door deze tag te gebruiken, verberg je automatisch de andere pagina's voor zoekmachines, maar blijven ze wel zichtbaar voor bezoekers.
Maar waarom moeten we dit doen? Nou, een van de top SEO best practices voor elke website die zijn rankings wil verhogen is... het vermijden van duplicaten! Dus door Google te vertellen naar welke pagina ze moeten kijken, voorkomen we dat ze onze site straffen voor het hebben van dubbele inhoud. Klinkt logisch, toch?
Dit gezegd zijnde, willen we als SEO-experts eerst alle gedupliceerde pagina's vinden en volgen die nodig zijn om deze rel=canonical op hun HTML-header te implementeren. Ten tweede zullen we ervoor moeten zorgen dat onze site geen verkeerde canonicalisaties heeft, en deze moeten herstellen (maak je geen zorgen, we komen er wel). Uiteindelijk willen we een duidelijke structuur zien met nul -zichtbare- duplicaten.
Wat is een canonieke tag in SEO?
Zoals we al hebben vermeld, is een canonical een tag die we op de HTML header van elk van de gedupliceerde pagina's plaatsen, die aan zoekmachines aangeeft op welke van de gedupliceerde pagina's ze moeten letten. Maar waarom zijn canonicals belangrijk voor SEO? Elke zoekmachine optimizer geeft om de manier waarop Google zijn pagina's crawlt en indexeert, dat is waarom we voortdurend website audits uitvoeren, om problemen op te sporen en ze te verhelpen.
Websites moeten kwaliteit en originele inhoud bieden. Zoekmachines begrijpen dat sites met dubbele inhoud geen relevante informatie verstrekken aan hun bezoekers en ze worden daarom niet hoog aangeschreven.
Er ontstaan regelmatig dubbele inhoud om meerdere redenen, bijvoorbeeld:
- Verkeerde URL's = www niet-www niet-www
- Trail slashes = mypage.com/home Vs. mypage.com/home Vs. mypage.com/home/
- Beveiligde pagina's = https Vs. http
Aangezien dit een groot probleem is, willen we het genereren van dit soort pagina's vermijden en zoveel mogelijk van de bestaande pagina's repareren door er een canonieke tag aan toe te voegen. Soms is het onmogelijk om ze te vermijden, dus de canonicals zullen vanaf dag één moeten worden geïmplementeerd.
Laten we eens kijken naar enkele canonieke toepassingen:
Voorbeeld 1: Je hebt een C2C e-commerce website en drie verschillende gebruikers verkopen een iPad Mini 16GB, dus ze zullen waarschijnlijk de beschrijving van een bestaande website kopiëren. Om dubbele inhoud te vermijden, zullen we dus een van hen voorrang moeten geven.
Voorbeeld 2: Als er paginering is voor dezelfde categorie en je wilt niet dat de nummers 2, 3, 4, enz. geïndexeerd worden. U zult een canonieke toepassing moeten toepassen op directe zoekmachines op de hoofdpagina (zie hoe u de code hieronder toepast).
Voorbeeld 3: Je verkoopt een aantal schoenen en je hebt een paar coole leren laarzen. Het probleem hier is dat u ze onder de categorie "laarzen" en de categorie "leer" wilt plaatsen; maar het is dezelfde pagina, twee keer. U moet Google dus vertellen welke belangrijker is.
Wat is heiligverklaring?
Maar hoe kiezen SEO-specialisten de belangrijkste canonieke URL? Canonicaliseren is het proces van het kiezen van de URL die prioriteit krijgt. Elke SEO-specialist heeft zijn eigen strategie, maar over het algemeen zullen we kijken naar de bezoeken, de structuur (waarbij we de pagina's dichter bij huis plaatsen), het aantal inkomende links, de autoriteit, enzovoorts.
Pas op voor niet-congruente canonicals, omdat ze een canonieke lus kunnen veroorzaken; dit betekent dat uw site de Google-bot in de war zal brengen. Zorg er altijd voor dat uw canonicals goed geïmplementeerd zijn, met een verwijzing naar bestaande pagina's en met een 200-statuscode (het vermijden van omleidingscodes).
Om een correcte implementatie te garanderen, moet u uw website analyseren met een SEO Crawler. FandangoSEO kan hiervoor een goede bondgenoot zijn. Met onze tool kunt u al uw canonicals identificeren, kijken of er dubbele pagina's zijn die deze niet hebben of dat ze naar een verkeerde URL verwijzen. Het platform zal u helpen eventuele problemen op te lossen met behulp van de instructies in de app! 🙂
Hoe canonieke tags te gebruiken
Laten we het onderwerp nu met een meer technische benadering behandelen. We hebben het over tags en URL's gehad, maar.... hoe ziet dit er eigenlijk uit?
Rustig aan. Typ de gewenste URL in deze tag:
<link rel=”canonical” href=”http://www.original-URL.com/”/>
BELANGRIJK: Je moet dezelfde code in alle drie de pagina's plakken, in de HTML-header.
Beste praktijken voor canonieke tags
Volg deze tips bij het aanwijzen van de canonieke versie van een pagina:
Implementeer een enkele canonical tag voor elke pagina
Als een pagina meerdere canonieke tags bevat, zal de zoekmachine ze allemaal negeren. Zorg ervoor dat u slechts één rel=canonical toewijst aan de pagina die u beschouwt als de voorkeursbron van informatie.
Gebruik kleine letters in URL's
De zoekmachine kan hoofdletters en kleine letters URL's als twee verschillende behandelen, dus zorg ervoor dat je kleine letters URL's forceert op de server en gebruik dan kleine letters URL's voor canonieke tags.
Kies de juiste domeinversie
Zodra u overschakelt op SSL, is het belangrijk om geen niet-HTTPS URL's op te nemen in de canonieke tags, aangezien dit verwarring kan stichten en kan leiden tot onverwachte resultaten.
Gebruikt absolute URL's
Het is niet aan te raden om alternatieve routes te gebruiken met het link element rel= "canonical".
U moet de volgende structuur gebruiken:
<link rel=canonical “href=”https://example.com/sample-page/”/>
In plaats van deze:
<link rel=“canonical” href=”/ sample-page/”/>
Gebruik zelfverwijzende canonieke tags
Wij raden het gebruik van zelfverwijzende canonieke tags aan, hoewel het niet verplicht is. Ze verduidelijken welke pagina u wilt indexeren of wat de URL moet zijn wanneer hij wordt geïndexeerd.
Een zelfverwijzende canonical is een canonical tag op een pagina die naar zichzelf verwijst. De meeste moderne CMS'en voegen automatisch zelfverwijzende URL's toe, maar het moet worden gecodeerd door een ontwikkelaar als u een aangepast CMS gebruikt.
Hoe canonieke tags te implementeren
Vervolgens zullen we zien wat de belangrijkste manieren zijn om canonical tags te implementeren:
Gebruik van de HTML rel = "canonical" tags
The easiest way to point to a canonical URL is the rel=canonical tag. The only thing to do is to add the following code to the <head> section of the duplicate page:
<link rel=”canonical” href=”https://example.com/canonical-page/”/>
Plaatsing in de HTTP headers
For example, in the case of PDF documents, there is no possibility of placing canonical tags in the page header because there is no page <head> section. In this case, you must use HTTP headers to set the canonical ones.
Via interne links
Afhankelijk van hoe u uw pagina's linkt, geeft u ook informatie over welke uw canonieke pagina is. Hoe consistenter je interne linking, hoe makkelijker het voor de zoekmachine zal zijn om de canonieke URL te bepalen. Bovendien geeft Google de voorkeur aan HTTPS boven HTTP.
Daarom moet er samenhang zijn tussen de geïmplementeerde canonieke tags en interne links. Anders kan Google uw suggestie van een canonieke pagina negeren en in plaats daarvan een andere pagina selecteren.
Door de sitemaps
Niet-canonieke pagina's horen niet in sitemaps te staan. Google heeft dit verklaard, dus sitemaps zouden alleen de canonieke URL's moeten bevatten. Dit betekent niet dat de sitemap URL's gegarandeerd als canoniek worden beschouwd, maar het is een gemakkelijke manier om de canonieke te definiëren op een grote site.
Met redirects 301
U moet de 301 redirects gebruiken om verkeer om te leiden van een duplicaat URL naar zijn canonieke versie.
Hoe veelvoorkomende fouten bij Canonicalisatie te vermijden
Canonicalisatie is een complex onderwerp, dus fouten kunnen vaak voorkomen. Laten we de belangrijkste bekijken en hoe ze te vermijden:
De canonieke URL blokkeren met robots.txt
Vermijd het blokkeren van de canonieke URL's via robots.txt-bestanden omdat Google de pagina dan niet zal crawlen. Controleer de richtlijnen die u in de robots.txt-bestanden opgeeft om canonieke problemen te voorkomen.
De canonieke URL instellen als "noindex"
Meng "noindex" en rel = canonical nooit , want het zijn instructies die elkaar tegenspreken.
Google zal voorrang geven aan de canonical tag boven de "noindex," maar dit is geen goede praktijk. Om indexering te voorkomen of om een pagina canonical te maken, zou je de 301 redirect moeten gebruiken . Anders zou het het beste zijn als je de rel=canonical implementeert.
Het instellen van een HTTP 4XX status code in de canonieke URL
Het is van vitaal belang om de HTTP 4XX status code voor een canonieke URL te vermijden omdat het hetzelfde effect zal hebben als de "noindex" tag. Met andere woorden, Google zal de canonieke tag niet zien en zal de link waarde niet overbrengen naar de canonieke versie.
Canonicaliseren van alle pagina's naar de root pagina
Maak geen canonicalisering van gepagineerde pagina's naar de eerste gepagineerde pagina van de reeks. Je moet echter wel canonicaliseren op alle gepagineerde pagina's.
Gebruik geen canonieke tags met hreflang
Google heeft gewaarschuwd dat wanneer u hreflang gebruikt, u een canonieke pagina in dezelfde taal moet opgeven of de best mogelijke vervangende taal als er geen canonieke pagina bestaat voor dezelfde taal.
Having a rel = canonical on the <body>
The rel = canonical should only appear in the <head> of the document. If there is a canonical tag in the <body> section of a page, search engines will ignore it. This can also be confusing when they crawl a document.
Alt Tekst Rubrieken