Duplicaatinhoud

Duplicaatinhoud is een probleem in SEO, hoewel het, zoals we zullen zien, niet om de reden is die meestal wordt gedacht. We analyseren dit probleem om te ontdekken wat de werkelijke gevolgen zijn en hoe we deze kunnen vermijden. Volg onze richtlijnen om er van af te komen en ernstige schade aan uw SEO-inspanningen te voorkomen.

Laten we beginnen met de basis.  

Wat is dubbele inhoud?

Volgens de definitie van Google verwijst duplicaatinhoud naar stukjes inhoud binnen of tussen domeinen die volledig overeenkomen of opvallend veel op elkaar lijken. Een andere manier om het uit te leggen zou de inhoud zijn die op verschillende locaties leeft. De vraag is nu wat voor soort dubbele inhoud er is en waarom wordt die gegenereerd? Dit is wat we nu gaan bespreken.

dubbele inhoud

Hoe wordt dubbele inhoud gedefinieerd?

Uit de definitie van Google leiden we af dat er twee soorten dubbele inhoud zijn:

 • Dupliceren van inhoud binnen dezelfde website.
 • Duplicaat inhoud gevonden tussen twee verschillende domeinen. In dit geval beschouwt Google dubbele inhoud als geschraapte (gekopieerde) inhoud.

 

Veel voorkomende oorzaken van dubbele inhoud

De belangrijkste redenen voor het maken van duplicaten zijn de volgende:

 

Maak verschillende URL's met dezelfde inhoud

Als we bewust of ten onrechte dezelfde inhoud voor verschillende URL's maken, moeten we weten dat dit dubbele inhoudelijke problemen oplevert voor de zoekmachine.

 

Sessie-ID in URL

Dit dubbele probleem ontstaat vaak wanneer elke gebruiker die op de pagina aankomt een ID krijgt toegewezen die is opgeslagen in de URL. Het gebeurt wanneer u de gebruiker wilt volgen of wanneer er een winkelwagentje op het web beschikbaar is.

 

Het CMS gebruikt geen schone URL's

De hoofdpagina van een website is de startpagina, omdat deze de meeste links bevat, zowel intern als extern. Omdat er zoveel inlinks en outlinks zijn, is het essentieel om de URL schoon te houden. Soms worden er URL-parameters aangemaakt die naar de startpagina verwijzen, waardoor er dubbele inhoud wordt gegenereerd.

 

Commentaar paginering

Sommige CMS'en zoals WordPress bevatten de mogelijkheid om commentaren te pagineren, wat resulteert in dubbele inhoud als het aantal commentaren groot is.

 

Inconsistente URL-structuur / URL-parameters die worden gebruikt voor het sorteren en traceren

Let op deze URL's:

www.myweb.com

myweb.com

http://myweb.com

http://myweb.com/

https://www.myweb.com

https://myweb.com

Ze zijn hetzelfde voor u, en in feite zijn ze dezelfde bestemmings-URL. Maar zoekmachinebots zien het niet op dezelfde manier en beschouwen ze als verschillende URL's. Dus, wanneer bots dezelfde inhoud in twee URL's vinden, behandelen ze het als een duplicaat.

Hetzelfde probleem doet zich ook voor bij URL-trackings, die ook als een dubbele inhoud kunnen worden geïdentificeerd.

Dit is de reden waarom u speciale aandacht moet besteden aan uw URL-structuur.

 

www vs. non-www / http vs. https

Het is een oud probleem, maar het gebeurt nog steeds dat zoekmachines fouten maken als een website toegankelijk is met of zonder www. Iets wat in mindere mate voorkomt, met HTTP en HTTPS.

 

Gebruik van parameters in e-commerce websites

We hebben het over het toevoegen van zoekparameters, paginering, sessie-ID's, filtering of classificatie aan URL's. De productpagina is hetzelfde, maar voor de GoogleBot zijn er verschillende URL's. Laten we het eens bekijken met een voorbeeld:

www.example.com/shop/red-sneakers

www.example.com/shop/red-sneakers?number=37

www.example.com/shop/red-sneakers?number=38

www.example.com/shop/red-sneakers?number=39

Bij het maken van URL's voor trackingdoeleinden treedt dit probleem ook op.

 

Waarom is dubbele inhoud slecht voor SEO?

Het genereren van dubbele inhoud is slecht voor SEO om twee belangrijke redenen:

dubbele inhoud

 •   Als u dubbele inhoud binnen dezelfde site genereert, schaadt u uw SEO, maar krijgt u geen boete van Google. Dit vermindert de prestaties van al die versies, omdat ze met elkaar concurreren.
 •   Evenzo hebben zoekmachines problemen met het consolideren van linkmetriek voor die inhoud (pagina-autoriteit, vertrouwen en relevantie), vooral wanneer er andere sites zijn die naar verschillende versies van die inhoud linken.

 

Kan ik een Google-boete krijgen voor dubbele inhoud?

Als u dubbele inhoud binnen dezelfde site genereert, zal de SEO worden geschaad, maar u krijgt geen boete van Google. Dit breekt een 'mythe' omdat vaak wordt gedacht dat de zoekmachine sites die dubbele inhoud bevatten 'bestraft'.

De zoekmachine zal echter bestraffen als u de inhoud van een andere persoon uittrekt. In dit geval, en zoals we al hebben aangegeven, zouden we het hebben over "gekopieerde inhoud" in plaats van gedupliceerde inhoud, omdat de inhoud niet echt "gedupliceerd" is, maar eerder geplagieerd.

 

Hoe kan worden voorkomen dat dubbele inhoud een probleem wordt?

Omdat we al weten wat het probleem is, zijn er verschillende oplossingen die kunnen worden toegepast:

 • Controleer eerst uw inhoud met een Duplicate Content Checker om pagina's met sterk gelijkende inhoud op te sporen.
 • Zorg ervoor dat uw URL's consistent zijn en gebruik Google Search Console om aan te geven welk domein de voorkeur heeft.
 • Creëer originele inhoud op elke pagina van de website die u interesseert om in het klassement te verschijnen.
 • Als het onvermijdelijk is om pagina's met zeer vergelijkbare inhoud te onderhouden, moet u een canonieke tag gebruiken voor de voorkeurspagina, zodat Google deze kan identificeren.
 • Vermijd dat robots niet relevante pagina's kruipen met behulp van de meta-tag 'noindex'.
 • Elimineer de pagina's die niet interessant zijn en verwijs naar de pagina's die welinteressant zijn. Dit laatste is van fundamenteel belang, want als je geen redirect toewijst, kunnen de robots de volgende keer dat ze proberen de URL's te volgen, foutmelding 404 tegenkomen.
 • Stel 301 redirects in van de niet-voorkeurs-URL's naar de voorkeurs-URL's om de zoekmachine te waarschuwen voor uw voorkeuren.
 • Gebruik Google Search Console om URL's uit de zoekresultaten te verwijderen en het proces te versnellen, zodat Google deze pagina's niet indexeert en onderzoekt.

LSI Trefwoorden HTTP-statuscodes

Laat dubbele inhoud uw SEO niet schaden

Spot het snel met FandangoSEO

Probeer het 14 dagen gratis uit.

Volledige toegang tot al onze functies. Geen enkele verplichting.

Aan de slag

Pijl omhoog

Voordat je gaat...

Als u geen tips en updates van FandangoSEO wilt missen, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

+5000 SEO vertrouw ons, word lid van de gemeenschap