Wat is organische CRO?
CRO (Conversion Rate Optimization) is het proces om systematisch het aantal bezoekers van een website te verhogen dat de actie uitvoert die van hen wordt verwacht (een aankoop, een abonnement, enz.).
Om aan CRO te werken, moet u begrijpen hoe gebruikers zich op uw site bewegen en gedragen en wat hen ervan weerhoudt de transactie te doen die u wilt zien.
Hoe bereken je CRO
Om de CRO te berekenen, zullen we twee mogelijke situaties onderscheiden:
- De gebruiker kan elke keer dat hij/zij op de pagina komt converteren.
- De gebruiker kan slechts eenmaal converteren.
Laten we eens kijken wat we in elk geval moeten doen.
Wanneer de gebruikers kunnen converteren wanneer zij de website binnengaan
Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn bij een online winkel, aangezien bezoekers elke keer dat zij de pagina bezoeken, kunnen kopen. Ons doel is dan dat zij zoveel mogelijk aankopen doen.
Stel dat een gebruiker vier keer op uw site komt: de eerste paar keer ontdekt hij alleen de site en raakt hij ermee vertrouwd; de derde keer koopt de gebruiker een product; en de vierde keer twee artikelen - in dit geval heeft de gebruiker een bestelling geplaatst (hoewel hij verschillende producten heeft gekocht), dus wordt het als één conversie beschouwd.
Om het conversiepercentage te berekenen, moet u het aantal aankooporders delen door het totale aantal sessies:
2 kooporders/4 sessies= 50% conversiepercentage
Om het conversiepercentage van de site te berekenen, delen we het aantal bestellingen door het aantal unieke gebruikers. Laten we als voorbeeld het conversiepercentage per unieke gebruiker berekenen:
600 bestellingen/300 unieke gebruikers= 200% conversiepercentage
Wanneer slechts één conversie per gebruiker mogelijk is
Laten we ons nu eens voorstellen dat we een website hebben die abonnementen verkoopt voor maandelijkse toegang tot een of andere dienst. Zelfs als de gebruiker de site opnieuw bezoekt, zal hij slechts eenmaal kunnen converteren.
Laten we zeggen dat een bezoeker één keer binnenkomt en alleen een kijkje neemt. De tweede keer komt hij binnen en schrijft zich in. En hij komt nog twee keer binnen, maar alleen om verder te surfen op de site.
Aangezien het slechts één keer mogelijk is om te converteren, meten wij het succes van de conversie in verhouding tot het aantal bezoekers:
1 bestelling/1 enkele gebruiker = 100% conversie
Laten we het conversiepercentage per sessie berekenen, ervan uitgaande dat we 40 bestellingen en 4.000 sessies hebben:
40 kooporders/4.000 sessies= 1% conversiepercentage
Hoe kan CRO SEO ten goede komen?
Hoewel CRO niet noodzakelijk zorgt voor organisch verkeer of een betere plaats in de zoekmachineresultaten, komt het de SEO-prestaties van de website wel op verschillende manieren ten goede:
- Het helpt om beter te begrijpen op welk publiek men zich moet richten en hoe de site aan hun behoeften kan worden aangepast.
- Verbeter de gebruikerservaring. CRO analyseert wat het beste werkt en zorgt dat de klant op de pagina blijft.
- Het dient om gebruik te maken van de middelen die je hebt om de ROI te verbeteren. Dit betekent meer conversies zonder dat u meer leads hoeft te krijgen.
- Het verhoogt het vertrouwen. Als een gebruiker gevoelige informatie op uw site wil delen (bv. kredietkaartgegevens), is het van cruciaal belang dat klanten uw site vertrouwen.
- Verbetert de schaalbaarheid: hoewel uw publiek misschien niet op dezelfde manier groeit als uw bedrijf, kunt u met CRO uw bedrijf blijven ontwikkelen zonder dat u zonder middelen of leads komt te zitten.
Tips om uw CRO te verbeteren
Nu we weten wat CRO is en hoe belangrijk het is, laten we eens kijken naar een aantal praktijken om het te verbeteren:
Richt u tot een specifiek publiek
Als u de SERP wilt veroveren, moet uw site onmiddellijke antwoorden bieden. Degenen die dat doen zijn degenen die op de eerste pagina van Google staan. Doelen stellen voor een breed publiek kan verleidelijk zijn om meer bezoekers te krijgen, maar het schaadt de gebruikerservaring.
U moet uw publiek duidelijk definiëren en weten wat zij zoeken in de zoekmachines om aan hun behoeften te voldoen.
Onderzoek uw publiek
Op die manier krijgt u feedback over de functionaliteit van uw site. U moet leren welke ervaringen uw klanten hebben gehad, zodat u uw project kunt blijven verbeteren.
Om te voorkomen dat gebruikers uw enquête weggooien, moet u deze kort en eenvoudig houden. Stel vragen over waarom ze de site hebben bezocht, of ze hebben gevonden wat ze nodig hadden, of welke problemen ze zijn tegengekomen tijdens het surfen op de site.
Voer A/B-tests uit
Dit type test wordt gebruikt om de doeltreffendheid te meten van de fundamentele aspecten van de site, zoals het ontwerp van de pagina en de copywriting.
Het idee is om twee versies van een stuk content aan te bieden, elk aan de helft van de gebruikers, om te zien welke versie meer conversies oplevert.
Focus op het creëren van inhoud die converteert
Misschien wel de bepalende factor voor de prestaties van het conversiepercentage is de inhoud van de site. Dit beïnvloedt ook direct hoe uw pagina's presteren in organische zoekopdrachten.
Dus, maak uw inhoud volgens deze richtlijnen:
- Denkeraan dat u zich richt tot mensen, dus voeg de zoekwoorden op natuurlijke wijze toe.
- Concentreer u niet op het opnemen van een groot aantal hoofdzoekwoorden, maar op hun zoekintentie.
- Schrijf duidelijk en vermeld oproepen tot actie (CTA)
Versnel de laadtijd van uw pagina
De concurrentie op het internet is hevig. Klanten weten dat ze niet op een pagina hoeven te blijven waar ze moeten wachten.
Daarom is het belangrijk dat de site snel laadt. Ook, om uw bezoekers tevreden te stellen, zorg ervoor dat u uw mobiele website optimaliseert en controleer dat soepel functioneert.
Gebruik beelden
Bezoekers worden niet graag geconfronteerd met een pagina vol tekst en niets om die tekst visueel te illustreren.
Daarom verbetert het opnemen van afbeeldingen die relevant zijn voor de inhoud de leesbaarheid en verlaagt het de bounce rate. Vergeet niet om uw afbeeldingen te optimaliseren met een passende bestandsnaam, ALT-tekst en onderschrift (indien van toepassing).