Schema en gestructureerde gegevens

Vind je het niet geweldig als het menu met foto's van het eten komt? Je wilt het allemaal opeten! Klanten maken beslissingen op basis van wat het snelst in het oog springt, en dat doen we ook als we iets googelen. Als we eenmaal een compleet zoekresultaat zien, voelen we de behoefte om erop te klikken, nietwaar?

Schema gestructureerde gegevens

Dit is waar het bij Schema om gaat: de informatie op een meer gestructureerde en visuele manier presenteren zodat u weet wat u kunt verwachten bij een klik... en er echt op wilt klikken. Het implementeren van het schema geeft extra informatie aan de bezoekers en zorgt daardoor voor meer bezoek. De perfecte win-win situatie!

 

Wat is schema

Schema.org is een vocabulaire van tags (ook bekend als markups) die webmasters kunnen toevoegen aan de HTML om een pagina er aantrekkelijker uit te laten zien in de SERPs (Search Engine Results Pages). Door deze tags toe te voegen, verkrijgen we wat we Structured Data noemen, en dat resulteert in Rich Snippets.

Hier zijn een paar voorbeelden:

Door te begrijpen dat een snippet een gewone resultaten pagina is met een titel, URL, en meta beschrijving, kunt u zien dat het rich snippet voorbeeld hierboven meer details laat zien dan normaal. Deze functionaliteit geeft je oneindig veel mogelijkheden, afhankelijk van de pagina die je wilt promoten. We zullen je later enkele voorbeelden laten zien.

Dus, wat is deze code, algemeen bekend als schema markup? Het initiatief komt van een collaboratieve gemeenschap genaamd schema.org die alle tags verzamelt die marketeers helpen bij het maken en promoten van schema's voor gestructureerde gegevens op websites, e-mailberichten en meer.


Wat is schema.org in SEO

Benieuwd hoe schema.org te gebruiken voor SEO? Het doel van het implementeren van Schema is om informatie (details van de site/product) te verstrekken aan zoekmachines om hun begrip van de inhoud te verbeteren, om de snippets rijker te maken en om de CTR te verhogen.

Ja, dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar we willen benadrukken dat rich snippets een enorme impact hebben op de CTR (Click Through Rate), omdat ze de aandacht van mensen meer trekken dan welk ander zoekresultaat ook, en dat drijft meer klikken aan. Onthoud dat deze parameter het succes van een snippet bepaalt, en het wordt berekend door te delen hoe vaak het verscheen op de SERPs door het aantal keren dat erop geklikt werd. Hoe meer kliks, hoe hoger de CTR.

In het geval van rijke snippers, verhogen ze de CTR tot 30%! Vooral als het gaat om de beoordeling van producten of diensten: ratings en beoordelingen zijn de meest invloedrijke elementen op rijke snippets. Heeft u meer redenen nodig om ze te implementeren? Hier komt een goede:

In het verleden moesten SEO-specialisten hun ontwikkelaars pushen om de markeringen te schrijven en vervolgens te uploaden, wat veranderde in lange wachttijden en soms verkeerde implementaties, met veel feedback-loops. Nu kunnen SEO-professionals schema-tags bewerken met behulp van JSON-LD (een van de codes die door schema.org worden geaccepteerd). Het is vrij eenvoudig te gebruiken, en het enige wat u hoeft te doen - behalve de informatie toevoegen - is het naar de ontwikkelaars te sturen, of het in jezelf toe te voegen aan de HTML of aan Google Tag Manager. Daar komen we later op terug.

Nu, verschijnen er meteen rijke fragmenten? Helaas niet. Het duurt even voor ze verschijnen. Vergeet het idee om schema.org te implementeren op een slechte pagina om het hoger te rangschikken. U moet nog steeds uw SEO-inspanningen investeren in elke pagina, want Google zal waarderen of de tekst relevant genoeg is, of wat er in de tags staat overeenkomt met de inhoud van de pagina, of het kwaliteitslinks ontvangt of niet, enz.

Een groot nut van schema.org is de "organisatie" markup. Hiermee kun je Google helpen alle gegevens van je bedrijf te identificeren en weer te geven in de Knowledge graph. U zult een logo, contactgegevens, openingstijden (als het een fysiek bedrijf is) en een link naar uw sociale media-kanalen willen specificeren.

Hier is een voorbeeld:

U kunt ook de website schema.org markup toevoegen om Google te helpen sitelinks te genereren met een zoekvak, en zelfs de broodkruimels te laten verschijnen onder de titel van het fragment. De mogelijkheden zijn eindeloos!


Hoe schema.org te implementeren

Volg deze stappen om schema's aan uw pagina's toe te voegen:

 • U wilt schema.org bezoeken, waar u een directory vindt met allerlei pagina's, behoeften, industrieën, enz.
 • Kies de industrie of het product dat het beste de pagina('s) definieert die u wilt promoten op de SERP's. Er is veel informatie die u kunt markeren, neem de tijd om de juiste gegevens te kiezen. Vergeet niet dat u niet alles hoeft op te nemen.
 • Kies de codering die bij uw mogelijkheden past en pas deze aan de inhoud van uw pagina aan. U vindt het onderaan de pagina, kopieer het voorbeeld om aan de slag te gaan.
 • Voeg de markeringen toe aan uw pagina, afhankelijk van welke code u gebruikt heeft (zie de volgende paragraaf).
 • Valideer de code met een gestructureerde data testtool zoals FandangoSEO.
 • En ta-da! Uw pagina's zullen er aantrekkelijker uitzien dan ooit tevoren.

De schema-opmaak kan worden gebruikt met 3 verschillende coderingen: RDFa, Microdata en JSON-LD (deze zul je waarschijnlijk het leukst vinden).

 

Microdata en RDFa

MicroData en RDFa zijn vormen van semantische opmaak die kunnen worden gecombineerd met typische HTML-eigenschappen om elk type item (beoordeling, tarief, prijs, enz.) te definiëren door het gebruik van bijbehorende attributen.

In principe worden de woorden die u wilt markeren ingekaderd met behulp van deze code in de body van het HTML-bestand. Op deze manier vertelt u zoekmachines dat dat woord door hen moet worden beschouwd als - bijvoorbeeld - de productnaam, of de beschrijving.

Voor Microdata begin je met:

<div itemscope itemtype="http://schema.org/Movie">

And then move on with the different tags:

<h1 itemprop="name">Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)</h1>
Voor RDFa begin je met:

<div vocab="http://schema.org/" typeof="Movie">

And so on…

<h1 property="name">Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)</h1>

Taking “product” as an example, with Microdata you’ll want to use these tags:

<itemprop=”name“>

<itemprop=”description”>

<itemprop=”price“>

<itemprop=”aggregateRating“> à The overall rating, based on a collection of reviews or ratings of the item. This is a key influential element, together with the next two:

<itemprop=”ratingValue“> à The rating for the content

<itemprop=”reviewCount“> àThe total number of reviews

<itemprop=“image” > à URL of the item’s image (not the thumbnail, and only one per product)

<itemprop="color">

<itemprop="brand">

etc.

Het slechte nieuws is dat u deze taal handmatig moet toepassen op de HTML van elk van de pagina's die u wilt benadrukken, dus begin met de best verkopende producten om de verkoop te stimuleren of de beste blogberichten om het aantal bezoeken te verhogen.

 

Tips voor gestructureerde gegevens over e-commerce

 • Voor categorieën (die een lijst met producten weergeven) kunt u 1 thumbnail markeren als "afbeelding", een "prijsklasse" die alle getoonde producten groepeert, en de "geaccepteerde betaling".
 • Wanneer u meer dan één item op een categorie of subcategorie-pagina wilt markeren, kunt u ze in een lijst opnemen door nummers toe te wijzen met ITEMREF.
 • Gebruik "isRelatedTo" om te wijzen op verwante producten.
 • Vergeet de beoordelingen en waarderingen niet. De prijs helpt ook, als deze concurrerend is.
 

JSON-LD

Zoals we al eerder zeiden, wordt JSON-LD het meest gebruikt door SEO Experts, omdat het de gemakkelijkste schema-opmaak is voor gestructureerde data. Waarom? Nou, terwijl de anderen moeten worden geschreven binnen het HTML-bestand waarin de woorden worden gekaderd, kan deze apart worden geschreven en geüpload en Google zal begrijpen dat de code verwijst naar de hele pagina. Op deze manier vermijdt u het bewerken van de HTML-tags en het mogelijk verknoeien van dingen.

You will add the code to the HTML as another tag, but there’s no need to touch the existing code. Told you it was easier. 😉 Google recommends adding JSON-LD to the <head> section of the HTML document; but it’s okay if the JSON-LD is within the <body> section. Just paste it (or ask a developer if you have the chance).

In dit geval zal de code er zo uitzien:


<script type="application/ld+json">

{

"@context": "http://schema.org",

"@type": "Movie",

"actor": [

{

"@type": "Person",

"name": "Johnny Depp"

},

Dit geldt voor alle drie de typen codering: kies de voorbeeldcode op de website schema.org en vervang de voorbeeldtekst door uw eigen gegevens. Op deze manier verloopt de validatie soepel. Vergeet niet dat FandangoSEO ook werkt als een JSON-LD schema validator, en natuurlijk is het ook geweldig voor RDFa en Microdata.

 

Schema.org voorbeelden

Je hebt gezien dat gestructureerde gegevens veel potentie hebben. Afhankelijk van uw bedrijf is gestructureerde data de beste oplossing om uw concurrenten in de zoekmachines te verslaan. Klinkt cool, toch?

Laten we eens kijken naar een aantal Google gestructureerde data voorbeelden:

 • U bent het runnen van een kooklog, en uw recept heeft minder calorieën en kost minder tijd om dat uw top concurrent voor te bereiden.

Zie hoe schema eruit moet zien, je zou zelfs de video schema markup kunnen toevoegen en een link kunnen maken naar de video tutorial.

 • U runt een e-commerce en wilt uw best verkopende schoenen laten opvallen op de SERP's. Voeg de details van het product toe, maar ook de gemiddelde waardering op basis van meerdere beoordelingen of reviews.
 • Je bent een boekauteur en hebt net een epische gids geschreven over hoe je een geweldige leider kunt zijn. Er zijn er veel van die er zijn, maar de jouwe is de beste. Gebruik schema.org voor boeken om de best verkopende auteur van de volgende Kerstmis te worden.
 • U hebt een app om vluchten te volgen en wilt dat het wordt gevonden wanneer mensen zoeken naar aankomsttijden en luchthaventerminals; dan kunt u gebruik maken van de schema software applicatie markup.
 

Kortom, we willen dat u zich bewust bent van het belang van gestructureerde gegevens over SEO en dat u weet hoeveel mogelijkheden schema.org u biedt om rijke snippets te maken. Onthoud deze 2 cruciale tips:

 • Kies wat u verstandig wilt laten zien, zodat alleen de meest bruikbare informatie in de resultaten van de zoekmachine verschijnt.
 • Valideer voor publicatie. U wilt niet dat al uw inspanningen verloren gaan, dus ga naar onze schema tester en blijf veilig 😉.


Versnelde mobiele pagina's Open grafiek

Klaar om op te vallen op de SERP's?

Controleer uw schema met FandangoSEO

Probeer het 14 dagen gratis uit.

Volledige toegang tot al onze functies. Geen enkele verplichting.

Aan de slag

Pijl omhoog

Voordat je gaat...

Als u geen tips en updates van FandangoSEO wilt missen, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

+5000 SEO vertrouw ons, word lid van de gemeenschap