5xx Serverfouten

Een HTTP-statuscode is een serverreactie op een verzoek van een client (browser of zoekmachine). De codes, die uit drie cijfers bestaan, geven aan of een specifieke HTTP-aanvraag succesvol is afgerond.

Het eerste cijfer kan variëren van 1xx tot 5xx, en het definieert de klasse van het antwoord.

  1. Informatief antwoord (100-199)
  2. Succes (200-299)
  3. Omleidingen (300-399)
  4. Fouten van de klant (400-499)
  5. Serverfouten (500-599)

Hier zullen we ons richten op de 5xx HTTP reacties. U leert wat deze code betekent, wat de meest voorkomende oorzaken zijn, hoe u deze kunt opsporen en verhelpen.

 

Wat zijn de 5xx server foutcodes? Wanneer komt het voor?

Een 5xx-code treedt op wanneer een server niet de functionaliteit ondersteunt die nodig is om de aanvraag van een bezoeker te verwerken. Simpel gezegd betekent dit dat er een fout wordt veroorzaakt door de server.

In veel gevallen is een keten van servers bezig met het afhandelen van een HTTP-verzoek, dus houd er rekening mee dat het misschien niet uw server is die het probleem veroorzaakt.

Het tweede en derde cijfer van de code geven ons extra informatie over het type fout.

Laten we de verschillende 5xx-responscodes in detail doornemen.

 

5xx Status Codes

Hieronder vindt u een lijst van de 5xx-codes met een korte uitleg over hun betekenis.

500 - Interne serverfout

Het is een algemene foutmelding die betekent dat er iets mis is gegaan op de server van de website, maar de server kan niet specifiek zijn over het exacte probleem.

501 - Niet geïmplementeerd

De server waarop de site draait, begrijpt de door de client verzonden HTTP-methode niet of ondersteunt deze niet. Deze code impliceert meestal toekomstige beschikbaarheid.

502 - Slechte poort

De code geeft aan dat de server die als gateway of proxy fungeert een ongeldig antwoord heeft ontvangen van een upstream-server.

503 - Service Niet beschikbaar

De server kan de aanvraag niet behandelen wegens een tijdelijke overbelasting of onderhoud van de server. Wanneer deze code verschijnt, begrijpt Google dat u een tijdelijk probleem hebt en straft het uw site of de index van uw pagina niet.

504 - Time-out van de poort

De server ontvangt geen tijdig antwoord van een andere server die als gateway of proxy fungeert en kan de aanvraag van de client niet binnen de gegeven tijd voltooien.

505 - HTTP-versie niet ondersteund

Deze fout verschijnt wanneer de server niet de versie van het HTTP-protocol ondersteunt die in de browseraanvraag wordt gebruikt.

506 - Variant Onderhandelt ook

De code geeft een interne serverconfiguratiefout aan. De server heeft een circulaire referentie gedetecteerd bij de verwerking van het onderhandelingsgedeelte van de gevraagde inhoud.

507 - Onvoldoende opslag

Deze statuscode wordt teruggegeven wanneer de server de gevraagde resource niet kan aanmaken of wijzigen omdat er niet genoeg vrije opslagruimte is. Net als de 503-serverfout is ook dit een tijdelijke voorwaarde.

508 - Lus gedetecteerd

Deze fout verschijnt wanneer de server het verzoek probeert te verwerken en een oneindige lus vindt. Deze code laat zien dat de hele operatie is mislukt.

510 - Niet verlengd

De browser heeft niet de nodige extensie om het verzoek te begrijpen.

511 - Netwerkauthenticatie vereist

Deze fout verschijnt wanneer de client (browser) zich moet authenticeren om toegang tot het netwerk te krijgen. De antwoordpresentatie moet een link bevatten naar een bron waarmee gebruikers hun gegevens kunnen verzenden.

 

Waarom zou u 5xx-fouten voor SEO repareren?

5xx-statuscodes kunnen zeer schadelijk zijn voor SEO. Omdat ze direct van invloed zijn op de gebruikerservaring, hebben ze een directe invloed op de ranglijsten van websites. De fout 500 en 503, die meestal het meest voorkomen, laten zoekmachines niet toe om de site te kruipen.

Fouten 5xxs worden beschouwd als de meest uitdagende om te repareren, omdat ze vaak ontwikkelaars of serverbeheerders nodig hebben. In tegenstelling tot de 404 of 301 kunnen ze niet worden gecorrigeerd door alleen de paginacode te wijzigen, en in veel gevallen zijn ze moeilijker te detecteren.

Toch moet u een website hebben die vrij is van 5xx als u een plaats in de top van de SERPs wilt innemen, dus laten we eens kijken hoe u ze zo snel mogelijk kunt detecteren en repareren.

 

Hoe detecteer je 5xx-foutcodes?

Zoals ik al eerder zei, is het niet eenvoudig om pagina's te vinden die 500s statuscodes retourneren, zeker niet als uw website uit duizenden pagina's bestaat. U zou het geluk kunnen hebben dat u door een gebruiker op de hoogte wordt gebracht, maar dat zou niet de gebruikelijke gang van zaken zijn.

Afgezien van de mogelijkheid dat u pagina voor pagina kunt gaan om een 500 fouten te vinden (extreem tijdrovend), is de beste optie om een SEO Crawler te gebruiken die deze pagina's snel aanwijst.

FandangoSEO Kruipende Fouten dashboard
Voorbeeld van FandangoSEO Crawler > Kruipfouten

U kunt ook gebruik maken van Google Search Console en elk probleem controleren bij de sectie "Crawl Errors". Het voordeel van het gebruik van een SEO-crawler is echter dat u de fouten eerder vindt dan Google.

 

Hoe kan ik een 5xx-serverfout oplossen?

Als je eenmaal 500s fouten hebt gedetecteerd met een SEO Crawler, is het tijd om het te repareren.

Voordat u aan de slag gaat, laadt u eerst de pagina die een 5xx-fout in uw browser heeft teruggestuurd om te zien of deze nog steeds bestaat. Soms zal deze eenvoudige actie u veel tijd besparen. 🙂

Google is van mening dat tijdelijke fouten zoals 503 in korte tijd kunnen worden hersteld, zodat de pagina's die deze code terugsturen niet worden gestraft of geïndexeerd. Zorg ervoor dat uw webserver actief is en controleer of u meer ruimte moet toevoegen.

  • Controleer de foutlogs voor uw server. Door het uitvoeren van logbestandanalyse kunt u extra informatie krijgen over uw foutstatuscodes.
  • Zorg ervoor dat uw server niet overbelast of verkeerd geconfigureerd is. In dat geval moet u het controleren met uw ontwikkelaars of contact opnemen met uw hostingprovider.
  • Bekijk de wijzigingen die u onlangs hebt aangebracht om te zien of een van hen de oorzaak kan zijn. Soms kunnen plugin-problemen zoals een foutieve installatie of incompatibiliteiten tot fouten leiden. Deactiveer de plugins en controleer of de fout verdwijnt. Activeer in dat geval de plugins één voor één om te zien welke plugin het probleem veroorzaakt.HTTP-statuscodes Robots.txt

Klaar om uw 5xx fouten te bestrijden met FandangoSEO?

Probeer het 14 dagen gratis uit.

Volledige toegang tot al onze functies. Geen enkele verplichting.

Aan de slag

Pijl omhoog

Voordat je gaat...

Als u geen tips en updates van FandangoSEO wilt missen, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

+5000 SEO vertrouw ons, word lid van de gemeenschap