webprestatieoptimalisatie

Hoe u de snelheid van uw website kunt optimaliseren

Hannah Dango

In dit artikel vindt u de beste praktijken voor het optimaliseren van de snelheid van uw website. Daartoe laten we u ook zien hoe u nauwkeurige en effectieve snelheidstests kunt uitvoeren met enkele van de krachtigste tools die vandaag de dag op de markt zijn.

 

Waarom is de snelheid van de website belangrijk?

De snelheid van uw website heeft een enorme invloed op de organische zoekresultaten. Het is niet verwonderlijk als je bedenkt dat de laadtijd een direct effect heeft op de gebruikerservaring. Zelfs als u een complete en goed gestructureerde website heeft, als gebruikers moeten wachten om uw content te zien, schaadt dat hun perceptie van de prestaties van uw site. Een trage website verliest snel zijn aantrekkingskracht, wat een negatieve invloed heeft op het bouncepercentage en het aantal bekeken pagina's per sessie.

Er zijn verschillende factoren buiten onze controle die de laadsnelheid beïnvloeden. Zo is bijvoorbeeld het type apparaat dat door de zoeker en zijn CPU, de browser of de internetverbinding wordt gebruikt, zeker van invloed op de laadtijd. Een gebruiker zal echter een betere of slechtere ervaring waarnemen bij het vergelijken van de navigatie tussen verschillende websites.

dat je hebt gezien hoe belangrijk site snelheid is, laten we eens een kijkje nemen op een aantal van de top gratis Website snelheid test tools die momenteel beschikbaar zijn.

 

Gratis snelheidstestgereedschap

1. GTMetrix

GTMetrix biedt gedetailleerde rapporten van uw website snelheid prestaties met behulp van Google Page Speed en YSlow. Deze gratis tool analyseert uw pagina's, geeft ze een score en geeft bruikbare aanbevelingen over hoe u ze kunt verbeteren.

2. Pingdom

Met Pingdom kunt u onmiddellijk de snelheid van uw site controleren door de locatie te kiezen van waaruit u de test wilt uitvoeren. Het is ideaal voor zowel experts als beginners. U krijgt een algemene beoordeling van uw webpagina's, evenals enkele suggesties om ze te optimaliseren.

3. Web.dev

Web.dev biedt uitgebreide informatie over de prestaties, toegankelijkheid en SEO van uw website. Het maakt gebruik van Lighthouse, een geautomatiseerde open-source tool om de kwaliteit van uw sites te controleren. Elke geanalyseerde metriche heeft een complete gids om u te helpen uw score te verbeteren.

4. Webpagetest.org

Met Webpagetest kunt u een snelheidstest uitvoeren vanaf meerdere locaties over de hele wereld en kunt u elke browser selecteren. U kunt kiezen voor een eenvoudige analyse of een geavanceerde test, die een van de rijkste diagnoses biedt onder de snelheidstestprogramma's die op de markt zijn.

5. Pagespeed inzichten

Pagespeed insights (PSI) is een door Google ontworpen tool die de inhoud van uw Website analyseert en suggereert hoe u de snelheid ervan kunt verbeteren. Deze tool beoordeelt uw pagina's van 0-100. Het biedt tal van tips om uw website te versnellen met volledige richtlijnen.

6. Google Search Console (Core Web Vitals rapport)

U kunt het Core Web Vitals rapport verkrijgen van Google Search Console om te controleren hoe snel uw pagina's presteren. Deze bevindt zich onder de sectie "Verbeteringen" en helpt u bij het vinden van problemen die het laden van uw pagina's snel vertragen. Een voordeel van het gebruik van deze tool is dat u uw historische gegevens over verbeteringen kunt bijhouden.

 

Welke gegevens moet je bijhouden?

Er zijn een aantal belangrijke gegevens die u moet weten bij het optimaliseren van de snelheid van uw website. Dit zijn de meetgegevens waarmee de meeste tools rekening houden om de prestaties van de site te evalueren. Het geeft u een idee over hoe lang bezoekers wachten om uw inhoud te ontvangen.

Onlangs heeft Google Web Vitals gelanceerd, een chromen extensie om de goede werking van gemeenschappelijke elementen van de pagina's en de kwaliteit van de gebruikerservaring tijdens het browsen te controleren.

Web Vitals kwantificeren de gebruikerservaring van uw site. Ze worden door Google gebruikt als kwaliteitssignalen om de UX die uw website aanbiedt te evalueren. Google benadrukt de Core Web Vitals als de belangrijkste meeteenheid die elke site moet bijhouden. Er zijn drie Core Web Vitals die de laadsnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit van de pagina's weergeven.

kernwebvitale functies

  • Grootste Contentful-verf (LCP): Het meet de laadprestatie van de pagina. Om een goede gebruikerservaring te bieden moeten websites binnen 2,5 seconden het eerste "frame" van de inhoud weergeven.
  • Vertraging bij eerste invoer (FID): Hiermee wordt de responsiviteit of interactiviteit van een webpagina geëvalueerd. Het meet de tijd tussen het moment waarop een bezoeker voor het eerst interactie heeft met uw pagina (klikt op een knop of een link) en het moment waarop de browser reageert op die interactie. Google stelt een FID voor van minder dan 100 milliseconden.
  • Cumulatieve Lay-out Shift (CLS): Dit controleert de visuele stabiliteit. Het houdt rekening met de frequentie waarmee UX onverwachte lay-outverschuivingen uitvoert. CLS van minder dan 0,1 wordt beschouwd als een goede gebruikerservaring.

 

Hoe kan ik de snelheidstesten van de website goed uitvoeren?

U beschikt nu over verschillende hoogwaardige hulpmiddelen om de snelheid van uw website te controleren. Laten we eens kijken naar een aantal punten waar u rekening mee moet houden om een effectieve analyse uit te voeren.

Kies de juiste locatie

Kies de locatie die het dichtst bij uw land van bestemming ligt. U wilt dat uw testresultaten zo nauwkeurig mogelijk zijn. Daarom moet u (indien mogelijk) de locatie kiezen voor de test die het dichtst bij de server van uw website ligt, en die ook overeen moet komen met het gebied waar uw doelgroep zich bevindt.

De locatie van de server wijzigt de hierboven vermelde LCP en de netwerklatentie. De netwerklatentie is de round trip tijd van de browser naar de server. U moet uw site altijd vanaf dezelfde locatie testen, zodat u de voortgang van uw snelheidsprestaties kunt kennen.

Voer meerdere testen uit

Je moet de test meerdere keren doen om de cache te laten opbouwen.

Bedenk ook dat de testwaarden enigszins kunnen verschillen, afhankelijk van het gebruikte instrument. Kijk naar het gemiddelde van de scores om een schatting te krijgen die dicht bij de werkelijkheid ligt.

Deze praktijken zorgen voor consistente snelheidstestresultaten.

Test specifieke pagina's

Het wordt aanbevolen om specifieke tests uit te voeren op de meest relevante paginatypes opuw website. Test de snelheid voor uw homepage, productpagina's, blogberichten, enz. Zo weet u of u een probleem hebt met een bepaald type pagina. Misschien moet u het formaat waarin de inhoud in een bepaalde categorie wordt gepresenteerd, aanpassen.

 

10 bruikbare tips om uw paginasnelheid te verbeteren

Nu u weet hoe u uw paginasnelheid beknopt kunt evalueren, laten we eens kijken welke acties u kunt ondernemen om uw webprestaties te verbeteren.

 

1. Kies een hosting die aan uw behoeften voldoet

Door de juiste hostingprovider te kiezen , kan de responstijd van de server aanzienlijk worden verkort. Er zijn verschillende soorten hostingdiensten. De meest populaire zijn de volgende:

  • Gedeelde hosting
  • Virtual Private Server (VPS) hosting
  • Dedicated server hosting
  • Cloud hosting
  • Beheerde hosting
  • Colocatie

Hoewel u kunt beginnen met shared hosting, wat meestal het voordeligst is, zult u moeten upgraden naar een krachtigere hostingdienst als uw webverkeer toeneemt.

Controleer uw website behoeften op een regelmatige basis om ervoor te zorgen dat u een adequate hosting service.

 

2. Gebruik een CDN

Een "content delivery network" (CDN) is een geografisch gedistribueerd netwerk van servers die samenwerken om de levering van internetinhoud te versnellen.

Naast uw website host, kunt u overwegen het inhuren van een CDN om uw pagina laadsnelheid te verminderen. Dit is vooral nuttig voor websites met veel verkeer uit verschillende geografische gebieden van de wereld.

Wanneer een gebruiker de inhoud van uw website opvraagt, stuurt het CDN die inhoud terug via de server die zich het dichtst bij de locatie van de gebruiker bevindt, waardoor de afstand die de informatie moet afleggen korter wordt. Op die manier versnelt u de levering van de inhoud.

 

3. Houd het gewicht van de pagina licht

De grootte van uw bestanden heeft een directe invloed op de snelheid van uw website, dus probeer ze zo veel mogelijk te verkleinen. Begin daarom met het comprimeren van uw bestanden met Gzip, een van de meest populaire compressiemethoden. Deze toepassing kan de grootte van HTML, CSS en JavaScript aanzienlijk verkleinen. U kunt GZIP ook inschakelen met WP Rocket of W3 Total cache als u WordPress gebruikt.

Een andere manier om de laadsnelheid van uw pagina te verbeteren is door uw afbeeldingen te optimaliseren. Je moet ze zo klein mogelijk houden zonder aan kwaliteit in te boeten.

Daarnaast kunt u lazy loading gebruiken, zodat uw afbeeldingen niet allemaal tegelijk worden geladen, maar naarmate de gebruiker door de pagina navigeert. Met deze techniek kunnen gebruikers de pagina sneller openen zonder te hoeven wachten tot de afbeeldingen zijn geladen.

 

4. Host uw video op een dienst van derden

Hoewel video's een ongelooflijke visuele ondersteuning voor uw site zijn, mag u niet toestaan dat ze de laadtijd van uw pagina's beïnvloeden.

De beste manier om video's op uw site weer te geven is door ze op een dienst van derden zoals YouTube, Vimeo of Wistia te zetten.

 

5. Inschakelen browser caching

Caching is een goedkope manier om de laadtijd van uw pagina's te verkorten. Door cache in te schakelen, laat u browsers de bestanden van uw website opslaan op de computers van de gebruikers, zodat ze die niet opnieuw hoeven te laden als ze uw site de volgende keer bezoeken.

Enkele van de meest populaire WordPress cache plugins zijn W3 Total Cache, WP Rocket, of LiteSpeed Cache.

Je kunt caching ook inschakelen in je .htaccess bestand als je een statische HTML site hebt.

 

6. Overbodige plugins opschonen

Het verwijderen van onnodige plugins maakt uw site slanker en helpt u problemen sneller op te sporen bij het oplossen van problemen. Daarom is het essentieel om regelmatig onderhoud te plegen aan uw plugins en degenen te verwijderen waarvan de service al wordt gedekt door een andere plugin of die u niet meer gebruikt.

 

7. Verminder omleidingen

Houd er rekening mee dat er een extra HTTP verzoek is voor elke redirect op uw site. Een paar redirects zijn misschien nauwelijks merkbaar, maar een flink aantal schaadt de snelheid van uw website. Daarom moet u het aantal redirects tot het minimum beperken als u ze niet volledig kunt elimineren.

Om uw redirects te controleren, raden wij u aan een SEO crawler zoals FandangoSEO te gebruiken. De tool geeft een lijst van uw redirects, zodat u ze snel kunt controleren en bepalen of ze nog steeds een doel dienen. Het is ook nuttig om eventuele redirect keten te identificeren.

 

8. Het laden van JavaScript uitstellen

Door javascript bestanden uit te stellen, laat je andere elementen eerder laden. Op die manier wordt het downloaden van andere elementen niet geblokkeerd, wat de laadsnelheid van de pagina zou kunnen verminderen.

Nogmaals, als je een WordPress website hebt, gebruik dan een plugin zoals WP Rocket om het uitgesteld laden van JavaScript in te schakelen.

Als u een statische HTML-website hebt, kunt u de volgende techniek gebruiken.

Stap 1: Kopieer de onderstaande code vóór de tag in uw HTML.


<script type="text/javascript">

    function downloadJSAtOnload() {

        var element = document.createElement("script");

        element.src = "example.js";

        document.body.appendChild(element);

    }

    if (window.addEventListener)

        window.addEventListener("load", downloadJSAtOnload, false);

    else if (window.attachEvent)

        window.attachEvent("onload", downloadJSAtOnload);

    else window.onload = downloadJSAtOnload;

</script>

Stap 2: Vervang voorbeeld.js in de code door het scriptbestand dat moet worden uitgesteld.

Stap3: Sla de wijzigingen op.


9. Optimaliseer CSS en JavaScript

Het minimaliseren van CSS en JavaScript gaat over het verwijderen van onnodige tekens en het verkleinen van de bestanden, zodat ze sneller laden. Het gaat over het elimineren van het commentaar van ontwikkelaars (waar zoekmachines niet om geven), de spaties, of de nieuwe regel karakters. U kunt ook variabele namen inkorten of dubbele CSS selector regels combineren.

Hoewel het een taak van de ontwikkelaar is, zijn er minificatieplugins zoals WP Rocket of W3 Total cache waarmee u uw CSS- en JavaScript-bestanden eenvoudig kunt optimaliseren.

 

10. Voer constante website snelheidstesten uit

Door uw snelheid na verloop van tijd te monitoren, kunt u uw vooruitgang zien en snel prestatieproblemen opsp oren voordat ze verergeren. Zoals u ziet zijn er veel factoren die de snelheid van uw website beïnvloeden, en het is noodzakelijk om regelmatig controles uit te voeren.

Er zijn verschillende tools op de markt voor dit doel. U kunt gebruik maken van een SEO crawler zoals FandangoSEO die de kern web vitals controleert en stuurt u e-mail meldingen met metrische veranderingen, zodat u altijd op de hoogte zijn.

We hopen dat je dit artikel nuttig vond. 🙂

Laat het ons weten als u vragen heeft of als u een ander element kunt bedenken om de laadtijd van uw website te versnellen.

Verspreid de liefde

Meer geweldige artikelen

preashop seo-gids

Hoe u uw PrestaShop Store kunt optimaliseren

PrestaShop is een van de meest populaire CMS'en (Content Management System) op de markt voor webwinkels. Met een gebruiksvriendelijke...

Verhaal lezen

Hoe te scoren in Google Maps

Uw website bovenaan Google maps plaatsen zal u een aanzienlijke hoeveelheid verkeer en...

Verhaal lezen

Dag één na een sitemigratie: Hoe houdt u uw nieuwe site effectief in de gaten?

Er zijn veel redenen om uw site te migreren, van het veranderen van het ontwerp, de backend, de navigatie of de structuur tot het verplaatsen...

Verhaal lezen
Pijl omhoog

Voordat je gaat...

Als u geen tips en updates van FandangoSEO wilt missen, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

+5000 SEO vertrouw ons, word lid van de gemeenschap