Wat is een weespagina?
We noemen Orphan Pages naar die webpagina's die geen link naar hen hebben. Het zijn pagina's die op een bepaald moment op uw website zijn geweest, maar nu ontvangen ze geen enkele link van uw website, noch interne noch externe links. Het is cruciaal om dit soort pagina's te detecteren voor SEO en marketing om deze pagina's te optimaliseren.
Waarom weespagina's slecht zijn voor SEO
Er zijn verschillende redenen waarom er wezenpagina's kunnen verschijnen. Enkele voorbeelden zijn pagina's met producten die niet meer op voorraad zijn, oude nieuwscontent die gedeactiveerd is of verwijderde video's. Het verschijnen van deze pagina's als weeskinderen zal ervoor zorgen dat zoekmachines uw website als minderwaardig beschouwen.
Bovendien zijn verweesde pagina's niet gunstig voor webpagina's omdat het kruipprincipe van een zoekmachine gebaseerd is op de volgende hyperlinks.
Het kan gebeuren dat zoekmachinerobots niet alle pagina's kunnen vastleggen als gevolg van verweesde pagina's. In het algemeen moet de linkstructuur van een website gelijkmatig worden verdeeld om de link intern door te geven aan belangrijke pagina's en een goede gebruikerservaring te bieden.
Daarom is het van vitaal belang om verweesde pagina's zo snel mogelijk te identificeren en te repareren.
Hoe kan men weespagina's opsporen?
Bij veel gelegenheden, als u weespagina's wilt vinden, is het aan te raden om een vergelijking te maken tussen de actieve URL's op uw website en de URL's die in uw logbestanden te vinden zijn. Om dit te doen, moet u een tool gebruiken om uw site te crawlen en een lijst van uw URL's te verkrijgen. Vervolgens dient u dit proces te herhalen met behulp van uw logbestanden. Zodra u de lijsten hebt, moet u uitzoeken of er een URL is die niet overeenkomt met de twee. Als u er een vindt, is dat een weespagina.
Soms kan dit proces tijdrovend zijn en leiden tot het maken van fouten (ontbrekende weespagina's), vooral als het gaat om grote websites. Gelukkig is er een comfortabelere en snellere manier om verweesde pagina's te vinden. En dit is eenvoudigweg door uw pagina te kruipen met een tool als FangangoSEO en deze toegang te geven tot uw logbestanden. Met één klik geeft het systeem u een lijst van uw Orphan-pagina's. Bovendien krijgt u ook relevante informatie over elke pagina, zoals de statuscode of het aantal bezoeken dat ze van GoogleBot ontvangen.
Hoe kunt u uw weespagina's repareren
Als je weespagina's hebt, moet je eerst beslissen wat je er mee wilt doen, of met andere woorden, hoe je ze wilt aanpakken. Om dit te doen, raden wij u aan om te controleren of de pagina is gelinkt vanaf een externe website van hoge kwaliteit of dat er veel verkeer is. In dat geval kunt u overwegen om de inhoud te verbeteren, deze te hergebruiken en te linken vanaf een bestaande pagina op uw website. Als u denkt dat het geen update nodig heeft, denk dan eens na of u het kunt omleiden naar pagina's zoals de homepage of categorieën.
Een andere tegengestelde optie zou zijn dat we de weespagina als nutteloos beoordelen. Als de pagina weinig gezag heeft, wil je er waarschijnlijk van af. Om dit te doen, kunt u een 404 of 410 HTTP-statuscode implementeren. Deze codes geven aan dat een pagina niet meer bestaat, waardoor uw crawlbudget efficiënter kan worden gebruikt.
Laat het ons weten als u dit artikel nuttig vindt en/of als u vragen heeft over weespagina's. We lossen elke twijfel graag op. 🙂