Op pagina SEO

Online SEO-checklist

Hannah Dango

On-page SEO bestaat uit de acties die we ondernemen op de pagina's van een website om het verkeer en de positie in de zoekmachines te verbeteren. De off-page SEO, daarentegen, zou belast zijn met het optimaliseren van elementen buiten de site voor hetzelfde doel. Ons doel hier is om u te helpen uw on-page SEO te verbeteren om hoger te scoren in de zoekresultaten!

Soms kan SEO op pagina's een beetje complex lijken vanwege de vele acties die kunnen worden ondernomen en gezien het feit dat best practices in de loop van de tijd kunnen veranderen als gevolg van Google-algoritme-updates. Daarom hebben we besloten om een complete, actuele checklist te maken met bruikbare SEO-technieken. Begin er aan te werken om uw on-page SEO te verbeteren!   

De ultieme checklist om uw On-Page SEO te verbeteren

1. 2. Is uw site kruipbaar?

Hoewel het misschien voor de hand ligt, laten we soms, per ongeluk, niet toe dat zoekmachines onze site probleemloos kruipen. Gebroken links, niet gevonden, serverfouten kunnen een struikelblok zijn voor de GoogleBot.

 • Zorg er altijd voor dat je geen kruipfouten maakt.
 • Controleer of de bestaande omleidingen opzettelijk zijn aangemaakt.
 • Je hebt geen weespagina's.
 • U heeft strategisch gezien canonicals toegewezen aan pagina's met dubbele of zeer gelijkaardige inhoud.

Dit alles zal u ook helpen om uw kruipbudget te optimaliseren.

Download onze GRATIS afdrukbare checklist

Checklist On-Page SEO


  Bedankt voor uw bericht. U kunt onze PDF hier downloaden

  2. 2. De zoekmachines begeleiden met een complete Robots.txt

  U heeft de kracht om zoekmachines uw website te laten zien en te laten kruipen zoals u dat wilt.

  • Controleer je Robots.txt. Wijs je de juiste regel toe aan je pagina's? (noindex, allow, disallow)
  • Hebben jullie pagina's geblokkeerd door Robots txt? Zo ja, zorg er dan voor dat dit opzettelijk is en dat je de juiste directories aan de bots geeft.

  3. 3. Laadt uw pagina snel?

  Geloof het of niet, soms is het positioneren van uw site in zoekmachines als het lopen van een race. Hoe sneller je bent, hoe beter.

  • Gebruik Google Analytics om de snelheid van uw site te controleren. Gemiddelde laadtijd, tijd van de serververbinding, responstijd van de server, laadtijd van de inhoud van de Dom en interactieve tijd van de DOM.
  • Volg je snelheidsgeschiedenis om er zeker van te zijn dat je geen snelheid verliest. Detecteer elke snelheidsverhoging en repareer deze zo snel mogelijk.
  • Kijk op uw site bij PageSpeed Insights. Deze tool geeft u suggesties om de snelheid van uw webpagina te verbeteren.

  4. 4. Zorg voor inhoud van hoge kwaliteit

  Ervoor zorgen dat uw website overladen wordt met kwaliteitscontent is iets wat u moet doen om hoog te scoren en op een goede positie te blijven in de zoekresultaten. Het is cruciaal om waarde te bieden aan uw doelgroep, maar het is net zo belangrijk om zoekmachines te laten weten dat uw content van hoge kwaliteit is. Zorg ervoor dat uw content aantrekkelijk is voor zowel gebruikers als zoekmachines.

  • Uw trefwoorden zijn strategisch geselecteerd en opgenomen in titels, metadescripties en H1.
  • Er is geen sleutelwoord kannibalisatie.
  • Er is geen dunne inhoud, lege, korte, of dubbele titels / metadescriptions / header tags.
  • De ankerteksten komen overeen met uw inhoud.

  5. U beschikt over de optimale interne verbindingsstructuur

  Door de interne link geeft u meer autoriteit (link juice) aan specifieke pagina's van uw site. Op deze manier begrijpen zoekmachines welke pagina's relevanter zijn op uw website en hoe uw inhoud is gerelateerd. Zorg ervoor dat Google de waarde van uw pagina's precies zo begrijpt als u dat doet.

  • Je verbindingsstructuur ziet eruit als een piramide.
  • Het overgrote deel van uw inhoud bevindt zich in de buurt van de homepage. Google raadt aan om de meeste pagina's van uw site in de eerste drie niveaus te hebben (drie klikken verwijderd van de website).
  • De meest relevante pagina's zijn links vanaf de homepage. (Meer linksap voor hen).
  • Uw site heeft broodkruimels. Dit zorgt ervoor dat alle pagina's van uw website aan elkaar gelinkt zijn, naast het faciliteren van de UX.
  • U hebt verschillende categorieën gecreëerd. Dit helpt zowel gebruikers als GoogleBot om de structuur en inhoud van uw site beter te begrijpen.  

  6. 6. Vergeet de Alt-tekst voor uw afbeeldingen niet

  Wanneer u tegenwoordig een Google-zoekopdracht uitvoert, krijgt u evenveel resultaten met afbeeldingen als met tekst. Het optimaliseren van uw afbeeldingen voor zoekmachines is een andere manier om uw organische verkeer te verbeteren. Het toevoegen van alt-tekst aan afbeeldingen helpt zoekmachines te begrijpen waar de afbeelding over gaat. Dit maakt het ook makkelijker voor Google om de inhoud van uw site te begrijpen.

  • U hebt een ALT-attribuut aan uw afbeeldingen toegekend met specifieke en gedetailleerde beschrijvingen.
  • Sleutelwoorden zijn opgenomen in het ALT-attribuut.
  • Uw alt-tekst is gerelateerd aan de inhoud van uw site.

  7. 7. Opvallen in SERPs met behulp van Schema Markup

  Schema is een code die u kunt implementeren op uw website, om de beste eigenschappen van een pagina op SERPs te benadrukken. Deze code zal u helpen uw CTR te verhogen.

  8. Doet u het beter dan uw concurrenten?

  We zeggen u niet dat u een copycat moet zijn, maar als u begrijpt waarom uw concurrenten hoog scoren op de SERP's, kan dat u op ideeën brengen om uw SEO-strategie te verbeteren.

  • Kies uw grootste concurrenten en voer een concurrentieanalyse uit. Hiervoor kunt u gebruik maken van een SEO Crawler zoals FandangoSEO. Alleen al door de URL van uw concurrent te introduceren, krijgt u direct een compleet rapport met de resultaten van hun SEO-metriek.
  • Controleer hun interne linkstructuur (toppagina's), trefwoorden en de resultaten van de SEO-metingen. Kunt u iets van hen leren?

  9. Is uw inhoud deelbaar?

  Je hebt veel moeite gedaan om die grote inhoud te hebben, maar is het te delen? Door uw content te helpen verspreiden, krijgt u niet alleen meer zichtbaarheid en verkeer, maar ook meer links en vermeldingen. Met andere woorden, het zal uw SEO-prestaties verbeteren.

  • Je hebt klikbare sociale kaarten op je meest relevante pagina's.

  10. 11. Volg altijd uw SEO-prestaties

  We weten dat er frequente veranderingen kunnen zijn in uw zoekmachine ranking positie. Deze variabiliteit is iets natuurlijks aangezien Google voortdurend zijn zoekalgoritme aanpast en de jungle van de bestaande websites altijd in beweging is. Houd de prestaties van uw site in de gaten om elke daling in uw ranking positie snel te detecteren, zodat u de nodige acties kunt ondernemen in de kortst mogelijke tijd.

  • Gebruik Google Analytics en Google Search Console om uw SEO-prestaties te volgen.
  • SEMrush en SISTRIX zijn twee andere nuttige SEO-tools om uw website en uw positie op de ranglijst van trefwoorden te controleren.
  • Met FandangoSEO kunt u eenvoudig de gegevens van Google Analytics, Google Search Console, SISTRIX en SEMrush bijhouden. Houd de historische rapporten van deze integraties in de gaten.
  • Maak PageTypes en Sections segmenten aan en bekijk de informatie van deze integraties verdeeld over de verschillende regio's van uw site. Deze gegevens zullen u helpen om snel en gemakkelijk te detecteren waar er een daling van het verkeer is geweest.
  • Bewaak uw SEO-metriek regelmatig en voer een concurrentieanalyse uit tussen uw laatste crawl en uw huidige crawl. Gebruik FandangoSEO om meer dan 250 statistieken bij te houden en ontvang periodieke rapporten wanneer een verandering wordt gedetecteerd.

  Vergeet niet dat u deze checklist kunt downloaden in een PDF-versie! Bekijk elk punt om te beginnen met het verbeteren van uw zoekmachine ranking!

  Als u twijfels heeft over dit onderwerp, laat ons dan hieronder een reactie achter. We beantwoorden graag uw vragen. 🙂

  Laat het ons ook weten als u nog andere relevante punten kunt bedenken om de on-page SEO te verbeteren.

  Verspreid de liefde

  Meer geweldige artikelen

  mobiel eerst

  Mobiele eerste index checklist

  Mobile-First Index betekent dat Google de inhoud van de mobiele versie voorrang geeft op de desktopversie voor indexerings- en classificatiedoeleinden....

  Verhaal lezen
  websitemigratie

  SEO Best Practices voor websitemigratie (Complete SEO Checklist)

  Als u een sitemigratie plant, wees u er dan van bewust dat dit een aanzienlijke invloed kan hebben op uw SEO. Hier heeft u een...

  Verhaal lezen
  Interne koppelingschecklist

  Hoe bouwt u een sterke interne koppeling (de ultieme SEO-checklist)?

  Het implementeren van een goede strategie voor interne koppelingen is een van de meest effectieve en primaire manieren om uw...

  Verhaal lezen
  Pijl omhoog

  Voordat je gaat...

  Als u geen tips en updates van FandangoSEO wilt missen, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

  +5000 SEO vertrouw ons, word lid van de gemeenschap